Lekkage opsporen! Lekdetectie in het nieuws

‘Inspectie en onderhoud voorkomt daklekkage’

WaterschadeDetectie.nl is bekend van de programma’s LifestyleXperience en Lekker Leven!

Klik hier voor het programma.

PraktijkPerikelen – Rob Stigter van Waterschadedetectie.nl

Inspectie en onderhoud voorkomt daklekkage

Slecht weer veroorzaakt elk jaar aanzienlijke schade aan woonhuizen. In veel gevallen gaat het om daklekkage, met alle vervelende gevolgen van dien. Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe doe je dat? De redactie van Hiscox InsightOut vroeg het aan lekkagespecialist Rob Stigter van Waterschadedetectie.nl.

Ouderdom, gebrekkig onderhoud en slecht uitgevoerde werkzaamheden aan het dak zijn de meest voorkomende oorzaken van lekkage, weet Stigter uit ervaring. Zijn bedrijf Waterschadedetectie.nl is al decennia gespecialiseerd in lekkagepreventie en -detectie. Stigter werkt met name voor verzekeringsmaatschappijen en VvE’s.

Lekkage treedt vaak op bij materiaalovergangen

“Lekkage treedt vaak op bij materiaalovergangen”, vertelt hij. “Denk bijvoorbeeld aan de loodflappen bij de schoorsteen en -bij een plat dak- aan de randen en naden van de dakbedekking. Daarnaast kunnen verschoven dakpannen en verstopte goten lekkage veroorzaken. Het is dus belangrijk om het dak regelmatig te inspecteren en waar nodig onderhoud uit te voeren.”
Ook werkzaamheden aan het dak die niet juist zijn uitgevoerd, kunnen lekkage tot gevolg hebben. Stigter: “Zo krijgen wij regelmatig meldingen na het plaatsen van zonnecollectoren. Helaas is lang niet elke installateur van zonnepanelen ook een dakspecialist.”

Detectie

De meeste lekkages ontstaan in de winter. “Alles wat kwetsbaar is, wordt onder invloed van vorst nog kwetsbaarder”, legt Stigter uit. “Daarom zie je een piek in het aantal meldingen na afloop van een vorstperiode.”

Wie ooit met daklekkage is geconfronteerd, weet dat het vinden van de oorzaak tot wanhoop kan leiden. “Toch is dat niet nodig”, aldus Stigter. “Je moet alleen niet lukraak aan het werk gaan, maar eerst zorgvuldig detecteren. Een goede analyse vooraf kan veel kosten achteraf besparen.”
Waterschadedetectie.nl gebruikt hiervoor speciale meetapparatuur. “Voor daklekkages werken we met name met thermodetectie en rookdetectie. In het eerste geval belasten we specifieke plekken en bekijken met een thermische camera waar de temperatuurverschillen zitten. Daar waar vocht zit, is die temperatuur namelijk anders dan waar het droog is. Met rookdetectie blazen we rook tussen de dakbedekking en de isolatie. Op het punt waar de rook zichtbaar wordt, bevindt zich het lek.”

Herstel

Als Waterschadedetectie.nl een lek detecteert, wordt dit tijdelijk gedicht. “Voor de definitieve reparatie adviseer ik huiseigenaren om contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf dat een keurmerk voert. Naast de zekerheid dat ze dan een vakman in huis halen, bieden de meeste keurmerken ook een garantieregeling. Dus zelfs als het mis zou gaan, zijn de consumentenbelangen gewaarborgd.”.

De Nedelandse keurmerken voor dakspecialisten zijn Vebidak, KOMO, Dakmerk, Dumebo, DWS en VCA.

Infosheet

Als extra service heeft Hiscox de informatieve factsheet ‘Laat de winter niet winnen’ ontwikkeld, die u als intermediair kan toesturen aan uw relaties. Deze infosheet in pdf-vorm kunt u hier downloaden.

Informatie

Voor meer informatie over onze services of om in contact te komen met een van onze lekdetectie specialisten, kunt u
bellen met: 06 518 20 333, mailen naar info@waterschadedetectie.nl of vul het contactformulier op onze website in.
Met lekdetectie kunnen wij het lek doeltreffend en accuraat opsporen zonder hak- of breekwerk!

Waterschadedetectie.nl
Folder downloaden:
Klik hier om PDF te downloaden.